Jakie dania są najpopularniejsze w kuchni greckiej?
Grecy jako naród południowy uwielbiają biesiadować przy suto zastawionym stole. Śniadania jada się tu rzadko, obiad jest lekki i mało znaczący, natomiast najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja spożywana zazwyczaj po 21. Grecy lubują się w meze czyli małych daniach i przekąskach serwowanych na początku głównego posiłku. Stawia się je na środku stołu, skąd każdy nabiera i kosztuje tego co chce i ile chce. Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Kuchnia śródziemnomorska to także kuchnia grecka, którą cechuje prostota potraw i świeżość składników. Nic w tym dziwnego bo w słonecznej Grecji warzywa i owoce uprawia się właściwie przez cały rok. Dania kuchni greckiej opierają się w głównej mierze na oliwie z oliwek, suszonym oregano, czosnku, soku z cytryny, oliwkach, pomidorach, warzywach strączkowych, orzechach, figach, fecie i jogurcie naturalnym. Nie sposób wymienić wszystkich greckich potraw. Według mnie do najważniejszych należą:
Souvlaki
Czyli greckie szaszłyki z mięsa wieprzowego lub kurczaka obowiązkowo w towarzystwie chleba pita i tzatzików.
Moussaka
Czyli zapiekanka na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa, na której wierzchu znajduje się sos beszamelowy i żółty ser.
Pita gyros
Czyli wariacja na temat tureckiego kebaba. Popularny w Grecji fast food z baraniny, wieprzowiny lub kurczaka podaje się w towarzystwie frytek i sosu tzatziki.
Horiatiki
To jedna z popularniejszych na świecie sałatek. W Grecji nazywana sałatką wiejską, a nam znana po prostu jako sałatka grecka 🙂 Tradycyjnie przyrządzana z grubo pokrojonych pomidorów i ogórków, plastrów czerwonej cebuli i zielonej papryki, czarnych oliwek, sera fety, suszonego oregano i oliwy z oliwek.
Spanakopita
To tradycyjne połączenie szpinaku, sera feta, cebuli, czosnku i jajek zapieczonych w cieście filo.
Fasolada
To jedna z najpopularniejszych zup w greckiej kuchni. W tradycyjnej formie danie nie zawiera mięsa za to dużą ilość białej fasoli, marchwi, selera, cebuli i oliwy z oliwek.
Pasticcio
To grecka zapiekanka makaronowa z dodatkiem mięsa mielonego, sosu pomidorowego sera i beszamelu.
Kalamarakia
To usmażone w panierce kalmary, przyprawione jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Proste i pyszne danie kuchni śródziemnomorskiej.
Mezedes
To po prostu greckie przystawki w porcjach na jeden kęs, od tych najprostszych jak oliwki po bardziej wyszukane jak smażone pierożki. Obowiązkowa pozycja na każdym greckim stole.
Loukoumades
To pączkowe ciastka smażone na głębokim tłuszczu a następnie maczane w miodzie. Danie bardzo kaloryczne, ale także bardzo pyszne 🙂
Saganaki
To kolejne niezwykle proste lecz smaczne dania. Najczęściej mianem tym określa się smażony w panierce ser feta, rzadziej także przyrządzone owoce morza.
Więcej na tamt Grecji znajduje się we spisie: Najpiękniejsze wyspy greckie czyli gdzie wybrać się na wakacje do Grecji?